persoonlijk

Diepe liefde

Verbinding. Geluk. Liefde. Daar zijn we toch allemaal naar op zoek. In onze diepste laag willen we graag zien. Graag gezien worden.

Die laag voelt kwetsbaar om te tonen. Die mooie zachte kern zit vaak verstopt onder een laag etter of een dikke korst. Veilig, denken we. Tot er iets tegen botst. Dan zorgt zelfs een tikje voor een hevige reactie.

We leven vaak -onbewust- in functie van onze wondes. Voorzichtig, gecontroleerd, bang. Om oude pijn te vermijden.

Stel dat we het vuil voorzichtig uit onze wondes spoelden. En ze mooi lieten genezen. Wat gebeurt er dan? Hoe vrij zouden we bewegen?

Ze blootleggen -door vrijuit te spreken.
Ze spoelen -door vrijuit te wenen.
Ze verzorgen -door veilig te voelen.
Ze genezen -door veilig te verbinden.

Het kan zo mooi zijn. Dat mocht ik zelf voelen, tijdens het jaartraject verbindende communicatie. We deden een groepsrondje, waarin iedereen luidop een wonde deelde: een negatieve overtuiging over jezelf die je -onbewust- gelooft.

‘Ik moet hard werken om gewaardeerd te worden. Ik doe er niet toe. Ik ben dom. Het moet perfect zijn. Ik hoor er niet bij. Het is niet veilig om mezelf te tonen. Ik ben té. Mensen vinden mij een onnozelaar. Ik vraag geen hulp. Ik moet beter doen. Ik sta er alleen voor. Niemand vindt mij leuk.’

Mijn mond viel open: zij ook?! Hoe pijnlijk en spijtig. Zo’n schone mensen. Zo’n diepe wondes.

We gingen in gesprek. Er vloeiden tranen. We openden ons hart in een veilige context. We konden verbinden met het gevoel ónder de pijn, en de behoefte erachter.

Toen volgde een nieuw rondje, waar nieuwe overtuigingen klonken:

‘Ik voel mij zo vol dat ik zelfs over heb voor anderen. Ik ben waardevol. Ik mag het lichtpuntje zijn in de ruimte. Ik kan altijd opnieuw beginnen. Goed is goed genoeg. Ik voel en geef liefde. Ik hoor erbij. Het is veilig om spontaan te zijn. Ik ben helemaal oké zoals ik ben. Ik ben goed omringd. Ik zie mezelf graag. Mijn leven is vol speelsheid en avontuur. Ik zorg voor de groep en de groep zorgt voor mij.’

Mijn mond viel opnieuw open: hoe mooi en magisch. Zo’n schone mensen. Zo’n diepe liefde.

Bedankt voor het boeiende traject samen. Bedankt voor de begeleiding Praatkracht.

2 thoughts on “Diepe liefde

Plaats een reactie